1.7.2017

Miten rakennat hyvän äänentoiston

Stereokokonaisuus on ketju elektronisia laitteita jotka yhdessä luovat ääntä, ja
koska jokainen laite stereokokonaisuudessa on suunniteltu tekemään eri asiaa, voi olla
haastavaa löytää yhteensopivat laitteet. Usein kokeilut ja virheistä oppiminen ovat
suuressa osassa, kun etsit toisilleen sopivaa tai jopa täydellistä kokonaisuutta.
Hyvä jälleenmyyjä suosittelee sinulle sopivia laitteita mieltymyksiesi mukaan kunhan kerrot mistä pidät tai mitä et varsinkaan halua.

Stereokonaisuutta rakennetaan useimmiten tiettyjä ominaisuuksia tavoitellen. Ehkä nautit pehmeästä, lämpimästä äänestä tai erittäin yksityiskohtaisesta ja terävästä äänestä. Ehkä kaipaat laajaa, syvää äänimaailmaa tai haet suoraa monitori-tyylistä soundia. On hyvä pohtia minkälaisia asioita arvostat äänentoistossa ja rakentaa kokonaisuus niitä tavoitellen.

Jos olet ikinä kuunnellut todella hyvää stereokokonaisuutta, tai useampia, on selkeää että tietyt seikat ovat useimmiten läsnä. Ensiksi, musiikki on nautinnollista, hyvä äänentoisto antaa musiikin viedä etkä edes kiinnitä huomiota äänen laatuun. Toiseksi, ääni on uskollinen alkuperäiselle nauhoitukselle. Lisäksi äänessä on läsnä myös dynamiikan ja tilan tuntua. Hyvän äänentoiston parista voi olla vaikeaa palata heikomman kokonaisuuden pariin, äänenpiirteillä ei ole suurtakaan merkitystä kun instrumentit saa toistettua niin kuin ne ovat nauhoitettu.

Täydellisen stereokokonaisuuden rakentamiseen voi halutessaan käyttää mieletömästi rahaa, mutta sen voi saada myös pienemmillä sijoituksilla kun tiedät mitä haluat ja miten sovitat laitteet toisiinsa järkevästi. Pyydä apua ammattilaisilta, hyvä suhde jälleenmyyjään on paras keino säästää itseään ja rahaa kun voit valita itsellesi sopivia laitteita.

Alle olemme listanneet, mielestämme tärkeysjärjestyksessä, mitä ottaa huomioon kun rakentaa hyvää stereojärjestelmää.

Kaiuttimet

Kaiuttimet ovat merkittävin ja muuttuvin tekijä stereokokonaisuudessa. Monet kaiuttimet kuulostavat hyvin erilaisilta toisiinsa nähden vaikka muu järjestelmä pysyisi samana. Kaiuttimia hankittaessa on hyvä miettiä mitä ominaisuuksia tarvitset tilaasi nähden. Helposti luulee tarvitsevansa paljon bassotaajuuksia muttei lainkaan mietitä yläpäätä. Kaiuttimien sijoittelu on myös erittäin tärkeää. Voitko asetella kaiuttimia vapaasti, täytyykö niiden olla seinässä tai kenties huoneen kulmassa? Tällä on iso merkitys kaiuttimia valittaessa.

Vahvistin

Vahvistin on läheisessä suhteessa kaiuttimiin. Teknisesti hienostuneempi vahvistin voi kuulostaa pieneltä vaatimattomamman vahvistimen vieressä jos sen ominaisuudet eivät ole sopivat kaiuttimiasi varten. Vaikuttavia tekijöitä ovat kaiuttimiesi impedanssi, herkkyys ja niiden tuottaman äänen tasapaino.

Äänilähde

Äänilähteitä on digitaalisia ja analogisia. Oli lähde mikä tahansa se on ensimmäinen kosketus äänen tuottamiseen stereokokonaisuudessa. Laadukkaan äänilähteen löytäminen on siksi hyvin tärkeää.

Kaiutin- ja audiokaapelit

Kaapeleissa on eroja, suurimmat ovat kuitenkin hintalapuissa. Parhaimmillaan hyvillä kaapeleilla voi säädellä äänen sävyä ja korjata pieniä epätasaisuuksia kokonaisuudessa.

Telineet

Laitteille ja kaiuttimille on hyvä hankkia tukevat jalustat. Sellaisia hankkiessa on hyvä ottaa
huomioon tuleva kuuntelupiste, jotta kaiuttimet voidaan sijoittaa oikealle korkeudelle.
Laitetelineissä huomio on tukevuudessa ja käytännöllisyydessä.


Stereojärjestelmää kootessa tai päivittäessä on hyvä pitää mielessä että se on kokonaisuus. Muista miltä haluat järjestelmäsi kuulostavan ja pääset pikkuhiljaa tavoitteeseeesi.